Samen online herdenken en de vrijheid vieren op 4 en 5 mei

Zaandam, 29 april 2021

Het Zaantheater slaat de handen ineen met de Bullekerk en het 4 en 5 mei comité Zaanstad om juist nu, ten tijde van de Coronacrisis, op 4 en 5 mei samen een mooi online programma aan te bieden aan de bewoners van Zaanstad. Wij doen dit in samenwerking met RTV Zaanstreek, die het gehele programma op 4 en 5 mei uitzendt. Op 4 mei staat Dodenherdenking centraal, op 5 mei staat het programma in het teken van Bevrijding. Alle programma’s zijn gratis online te volgen.

Programma 4 mei

 

19:00 uurFilmmuziek live in Concert vanuit de Bullekerk

Pianist Ruud Luttikhuizen en het CineMusic Orkest herdenken op 4 mei vanaf 19.00 uur de Tweede Wereldoorlog door bekende filmtunes te spelen. Op een groot scherm zijn beelden te zien uit de Tweede Wereldoorlog. De filmtunes worden afgewisseld met een documentaire over de laatste twee verzetsstrijders van Natzweiler: Skippy de Vaal en Ernst Sillem, die vorig jaar zijn overleden. Job Luttikhuizen heeft beide verzetsstrijders speciaal voor dit project geïnterviewd. Het CineMusic Orkest staat onder leiding van Henk Ummels en bestaat uit 11 professionele musici. Dit concert is gratis te volgen via een livestream en tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Gemeente Zaanstad en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. De link naar de livestream is te vinden op www.bullekerk.nl en op Facebook.

19:58 uur - Taptoe vanaf de toren van de Bullekerk

Om 19.58 uur klinkt de taptoe vanaf de toren van de Bullekerk, gespeeld door trompettiste Constance Pieters.

21:00 uurTheater Na de Dam vanuit het Zaantheater

Vanaf 21.00 uur brengen vijf zangers met Zaanse roots vanuit het Zaantheater nummers over oorlog, vrede, vrijheid, verlangen en herdenken. Begeleid door Wim Veenhof (piano) en Gert Wantenaar (accordeon en bandoneon) zingen Joost Spijkers, Daphne Groot, Sam Eggenhuizen, Bruun Kuijt en Jeannine la Rose in deze twaalfde editie van Theater Na de Dam de mooiste nummers van Charles Aznavour, Vera Lynn, Willem Wilmink en Nina Simone. De regie is in handen van Bruun Kuijt. Dit concert is gratis te volgen via een livestream en mogelijk gemaakt door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad en het Fonds Podiumkunsten. 

Programma 5 mei

Tafelgesprek met slachtoffers van oorlogen over vrijheid

Het 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseert in samenwerking met Raaz en The Creative Factory een tafelgesprek gericht op jongeren onder leiding van auteur en dichter Hans Kuyper. Het Comité wil vaker in gesprek gaan over de betekenis van vrijheid, omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. In dit tafelgesprek gaat het onder andere over de gevolgen voor jezelf als die vrijheid verloren gaat. Aan tafel zitten kenners en slachtoffers van een drietal oorlogen: Sjef Swolfs en Erik Schaap over de Tweede Wereldoorlog, Saša Rađenović, Marleen Berkhout en Herman van Kordenoordt over de Balkanoorlog en Karim en Salma Abd Adin over de Syrische oorlog en hun vlucht naar Nederland. De gesprekken worden afgewisseld met muziek van Cencio en AJ The Familyman en spoken words door Sophie Waij. De gesprekken, muziek en poëzie zijn opgenomen in het decor van een aantal foto’s van Ruben Timman, bekend van zijn bijzondere expositie op het Hembrugterrein. De opname is op woensdag 5 mei gratis online te zien via www.4en5meizaanstad.nl, social media en YouTube.

Filmmuziek in Concert vanuit de Bullekerk

Pianist Ruud Luttikhuizen en het CineMusic Orkest o.l.v. Henk Ummels spelen vanaf 19.30 uur een programma met beelden uit bekende films: een selectie van James Bond, Pink Panther, Baantjer, Lord of the Rings, Pirates of the Caribbean, Jungle book, Dances with wolves, Superman, The Godfather, Monsters inc. Forrest Gump en Game of Thrones. De filmbeelden worden vertoond op een groot scherm. Dit concert is gratis te volgen via een livestream en tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Gemeente Zaanstad en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. De link naar de livestream is te vinden op www.bullekerk.nl en op Facebook.

Vogels voor Vrijheid

Vanuit de Bullekerk is er ook aandacht voor ‘Vogels voor Vrijheid’, een project van Artzaanstad en Compaen VMBO. De vogels zijn gemaakt door leerlingen van Rob Cerneus (cultuurcoördinator en docent kunstvakken van Compaen VMBO) en hangen bij Compaen VMBO, bij Artzaanstad, bij de redactie van Dagblad Zaanstreek en in Cultureel Centrum Bullekerk. Op Bevrijdingsdag worden een aantal vogels ‘losgelaten’ in de Bullekerk, op weg naar vrijheid.