‘Operasi Batavia’ in première in het Zaantheater

Zaandam, donderdag 23 september 202

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Molukkers in Nederland aankwamen, nadat Indonesië onafhankelijk was verklaard. Het Zaans-Molukse gezelschap DeltaDua speelt ter herdenking hiervan in het Zaantheater ‘Operasi Batavia- een broederstrijd’ op 25 en 26 september. 'Operasi Batavia' is een muziektheaterstuk over de dilemma's: Indonesische onafhankelijkheid of het hernemen van de koloniale macht. ‘Ik wil geen politiek pamflet vervaardigen maar een verhaal over mensen waarin het Molukse, het Indische, de Indonesische en het Nederlandse perspectief naast elkaar worden gelegd,’ zegt schrijver en regisseur Anis de Jong.

Vader was een Molukse KNIL-militair
‘Operasi Batavia’ heeft overeenkomsten met Anis zijn eigen familiegeschiedenis. Een van de hoofdpersonen van het stuk is de KNIL-veteraan Mozes. Hij gaat naar Nederland en krijgt een baan in een wapenfabriek. Ook de vader van Anis de Jong was een Molukse KNIL-veteraan en ook hij kreeg een baan in een fabriek in Vlissingen.
                Anis: ‘Ik bracht mijn vader als kind vaak zijn lunch. Dan zag ik hem als voormalig korporaal tussen al die machines zitten en vroeg ik me af wat er door zijn hoofd ging. Daar hebben we nooit veel over gepraat. Door middel van theater probeer ik ook mijn vader een stem te geven.’
                Wel benadrukt Anis dat het hem niet gaat om de microgeschiedenis van zijn eigen familie. Het gaat hem om het grote verhaal.

Ontslag bij Hoogovens
Regisseur Anis de Jong richtte achtendertig jaar geleden het Zaans-Molukse theatergezelschap DeltaDua op. Hij werkte in die tijd nog bij de Hoogovens. Maar toen hij in korte tijd achter elkaar zijn vader, drie broers en zijn moeder verloor maakte hij een keuze. ‘Ik heb mijn baan opgezegd bij de Hoogovens en ben fulltime theatermaker geworden. Ik wil mijn verhalen kwijt.’

Acteurs uit Jakarta
Extra bijzonder aan het stuk is dat het een internationale samenwerking is met theater KUBUR uit Jakarta. Drie acteurs zijn uit Indonesië overgekomen en spelen mee in het stuk.

Meer info & bestel kaarten.