Online voorstelling via Zoom: hoe werkt het?

Online voorstelling via Zoom: hoe werkt het?

Wat is Zoom?
Zoom is een online videoplatform waarmee u virtuele bijeenkomsten kunt houden. U heeft goed werkend internet nodig, een microfoon en luidspreker die aangesloten zijn op de pc/laptop/tablet en eventueel voor video een webcam.

Hoe werkt het?
Om Zoom te kunnen gebruiken installeert u een gratis stukje software. Installeer dit op het apparaat dat u wilt gebruiken. Zoom kan gebruikt worden op pc/laptop/tablet/mobiele telefoon.

Installatie Windows Computer:
Ga naar de download pagina van Zoom: https://zoom.us/download
1. Klik bovenaan op ‘Resources’
2. Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads) en sta toe dat deze geïnstalleerd wordt. Als dat niet automatisch gebeurt, voer dan de installer handmatig uit
 
Installatie Android telefoon of tablet:
Voor een Android telefoon of tablet gaat u naar de Google Play Store, zoek hier naar zoom cloud meetings app en installeer deze.

Installatie iOS, iPhone of iPad:
Ga naar de App Store en zoek naar de app Zoom Cloud Meetings. Download en installeer deze.

Belangrijke tips voor uw internetverbinding thuis:

- Maak zo mogelijk gebruik van een bekabelde internet verbinding (ethernet kabel van uw modem naar uw computer bijvoorbeeld). Schakel in dit geval de WiFi op de computer uit. 

- Zorg dat er geen andere leden uit uw huishouden op hetzelfde netwerk streamen (zoals netflix, gamen, downloaden). 

- Zorg dat op uw apparaat geen andere apps/programma’s geopend zijn die een internetverbinding gebruiken. Op uw tablet/smartphone drukt u twee keer op de home knop om alle overige programma's te sluiten. 


Bij aanvang van de bijeenkomst:

- Klik op de Zoomlink in de mail die is ontvangen van het Zaantheater op 25 mei 2021

- Sta toe dat de meeting wordt geopend door de Zoom.us-app

- Sluit alle andere programma’s, waaronder uw internetbrowser, mailprogramma’s etc. Op uw tablet/smartphone drukt u twee keer op de home knop om alle overige programma's te sluiten. 

- Schakel de video in: “Join with video”

- Schakel de audio in: “Join with computer audio”

- Bij aanvang komt iedereen in de 'waiting room'. Zodra de bijeenkomst begint zal de host van de avond, onze technicus Michiel (Zaantheater TD) u toelaten in de Zoomvoorstelling. 

- Bij aanvang is bij iedereen de microfoon uitgeschakeld. Alleen Michiel kan deelnemers verzoeken om het geluid in te schakelen en bepaalde deelnemers 'Spotlighten' zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn. 

- Als u iets wilt vragen of wilt zeggen, dan kan dat via de ‘chat’. Als u op ‘chat’ klikt onderin uw scherm, opent zich een chatscherm waar u uw vraag of opmerking kunt typen. Dit kan gedurende de hele bijeenkomst. Voor tablet is de chat te vinden rechtsboven onder 'more'. Let hierbij op of u een bericht aan iedereen (Everyone) verstuurd of direct aan de host (Zaantheater TD) voor technische problemen. 

 
Tijdens de bijeenkomst:

- Op pc zit rechtsboven de “View” knop. Hiermee kunt u een aantal zaken instellen. 

Het is fijn om de bijeenkomst schermvullend te bekijken. Dit kan door het aanklikken van ‘Fullscreen’.

Het leukste is om daarnaast bij ‘View’ voor ‘Gallery’ te kiezen, zodat u ziet wie er nog meer in de ‘zaal’ zitten. Bij het nagesprek kunt u wellicht kiezen voor ‘Speaker’, dan ziet u de artiest groter in beeld als hij/zij aan het woord is. Op tablet staat gallery linksboven. 

 
Tips voor tijdens de voorstelling:

- De onderstaande opties zijn alleen te zien op moment dat de voorstelling gedeeld wordt vanuit het Zaantheater. We wachten 30 seconden zodat iedereen zijn scherm op de juiste instellingen kan zetten voordat we gaan starten met de voorstelling. 

De voorstelling wordt door ons getoond in de Zoom. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Wel kunt u met een aantal handelingen ervoor zorgen dat u het beter kunt zien:

- Met de knop “view options” kunt u een aantal zaken aanpassen

- Schakel “side-by-side” uit, als deze ingeschakeld is

- Schakel de weergave van andere deelnemers tijdelijk uit met “hide video panel”

- Klik “fit-to-screen” aan om de voorstelling volledig in beeld te krijgen

- Vergeet niet aan het einde de weergave van de andere deelnemers weer in te schakelen als dit niet automatisch gebeurd is.

 - Na de voorstelling kunt u uw vragen voor de artiest in de chat stellen. Ook kunt u de artiest vertellen wat u van de voorstelling vond. 

- Mocht u problemen ondervinden met de instellingen van de Zoom, dan kunt u vragen stellen in de chat via een direct bericht aan Zaantheater TD.  

EXTRA: Kijken via iPad of tablet:

- Met het min-teken rechtsboven bij de videovensters van de deelnemers, kunt u deze wegklikken tijdens de voorstelling. 

- Vergeet niet uw tablet zijwaarts (liggend) te gebruiken voor de beste beeldverhouding. Mocht dit niet automatisch gaan, dan dient de rotatievergrendeling uitgeschakeld te worden. 

- De chat is te vinden bij ‘▪▪▪ more’. 


Zoom kijken op uw tv? Zo doet u dat:

 

- U kunt uw pc/ laptop op uw TV aansluiten met een HDMI-kabel. Dan ziet u het beeld van uw computer op uw TV-scherm. U blijft wel via uw laptop Zoom bedienen.

 

De communicatie beëindigen gaat met Leave Meeting.

 -------------------------

Komt u er toch niet uit of hulp nodig? Stuur een email naar info@zaantheater.nl


Veel plezier en als er vragen zijn tijdens de meeting, stelt u deze in de chat.