Jubileumvoorstelling De Notenkraker

In december bestaat het Zaantheater 20 jaar! Dat gaan we vieren met een grootse voorstelling in de traditie van ‘Zaans Vuur’, onze jubileumproductie van vijf jaar geleden. In de donkere dagen voor kerst maken we van ‘De Notenkraker’, het beroemde ballet van Tsjaikovski, een muziektheaterspektakel. In deze bijzondere jubileumproductie voor en door Zaankanters staan bijna tweehonderd mensen op het toneel: professionele acteurs, Zaanse amateurs, Zaanse dansscholen en een groot koor. Houdt u van theater en houdt u van de Zaanstreek, dan mag u dit spektakel niet missen!

Het verhaal
Het is kerstavond en een groots feest is gaande, compleet met kerstboom en cadeaus. Clara krijgt een wel heel vreemd cadeau van haar charmante, maar vileine oom Drosselmeijer: een notenkraker. ’s Nachts komt de notenkraker plots tot leven en gaat samen met de tinnen soldaatjes de strijd aan tegen de gemene Muizenkoning. Wat volgt is een wervelende tocht door de Zaanse nacht met Clara, haar Notenkrakerprins en die wonderlijke oom. Zij ontmoeten Spanjaarden, Chinezen, Russen en Arabieren. We horen de beroemde Spaanse dans, Russische dans, de Bloemenwals en meer prachtige muziek. Maar wie komen zij toch steeds tegen? En hoe eindigt het sprookje van Clara en haar prins?

De cast
Naast de Zaanse spelgroep van ongeveer 20 spelers, bestaat de cast uit Wivineke van Groningen (‘Soldaat van Oranje’, Het Thrillertheater), Sander de Heer (Onderweg naar morgen, All Stars), Sarah Bannier (‘Minoes’, ‘De Luizenmoeder’), Sam Eggenhuizen, Bruun Kuijt, Juvat Westendorp (Juvat Dance Academy, GTST, ‘Onze Jongens’), Simo El Badmoussi, Sjoerd Beekes, Sterre Hammer, Hayley Trahair, Morrison Vet, Sven Hoopman en – extra bijzonder – onze oud-burgemeester Geke Faber. Leerlingen van o.a. Moving Harmony, Juvat Dance Academy en Dansin dansen mee. Dansertjes van dansschool Danszaandam voeren voorafgaand aan de voorstellingen op 11, 14 , 15 en 16 december in de foyer een speciale muizendans uit.

De crew
De voorstelling wordt gemaakt door en met mensen uit de Zaanstreek. Een professioneel team vormt de basis. De regie is in handen van de Zaanse Bruun Kuijt, regisseur van o.a. ‘The Play That Goes Wrong’, ‘Op bezoek bij mijnheer Green’, ‘Buurman en Buurman’ en ‘Zaans Vuur’. De Zaanse Wiske Sterringa (‘Zaans Vuur’ en de Zaanse locatievoorstellingen ‘Elif, een Bruynzeelverhaal’ en ‘Vivo’) schreef een heerlijk, humorvol script compleet met liedteksten op vijftien bekende melodieën van de prachtige muziek. Bas Odijk maakt de arrangementen en tekent voor de muzikale leiding. Kostuumontwerpster Heleen Heintjes wordt bij de uitvoering geholpen door meer dan 50 Zaanse dames. Met naaimachines, borduurgaren en verfkwasten zijn er al prachtige muizenoren, tutu’s en Spaanse jurken gemaakt.