Nieuwe locatievoorstelling 'Honig Soap'

8 mei 2020

Eindelijk weer iets om naar uit te kijken: op vrijdag 8 mei start de kaartverkoop voor de nieuwe Zaanse locatievoorstelling ‘Honig Soap’, een coproductie van FluXus en het Zaantheater. Na de succesvolle voorstellingen ‘Verkade’ over de jaren 30, ‘Vivo’, over de jaren 50 en ‘Elif’, over de jaren 60, zijn nu de jaren 70 aan de beurt in dit opgewekte muziektheaterstuk. De tekst is geschreven door Wiske Sterringa en de regie is handen van Bruun Kuijt. De voorstellingen vinden plaats van 12 september tot en met 10 oktober in De Hellema, industrieel erfgoed aan de Zaan.  

We schrijven de jaren 70: de economie stort wereldwijd in, zo ook de Zaanse economie. Beroemde familiebedrijven als Verkade en Honig worden overgenomen door buitenlandse firma’s en in de Coentunnel kun je op zondag rolschaatsen vanwege de oliecrisis. Tot overmaat van ramp verliest Nederland de wereldcup aan Duitsland. 

Deze algehele malaise wordt in ‘Honig Soap’ op lichtvoetige wijze aan de orde gesteld binnen een Zaans gezin. Pa en de jongens verliezen hun baan en Ma wil scheiden. De Turkse buurman heeft wel werk, hoezo Pa dan niet? Pa en de jongens laten het er niet bij zitten. En de Turkse buurman ook niet. 

Grote groepen mensen, zeker in de Zaanstreek, hebben het niet gemakkelijk: digitalisering en globalisering zijn niet voor iedereen een voordeel of een buitenkansje. Veel kinderen hebben thuis te maken met financiële problemen en sommigen ook met ouders die willen scheiden. De jaren 70 vormen een spiegel voor onze tijd, maar vooral de huidige Coronacrisis maakt dat ‘Honig Soap’ ineens zeer actueel is geworden. 

Ondanks al het leed is ‘Honig Soap’ vooral een opgewekt muziektheaterstuk over een tekort aan geld en een overschot aan liefde. Met heerlijke muziek die het hele spectrum van de jaren 70 bestrijkt, van Abba tot glamrock en van Deep Purple tot de Zangeres zonder Naam. Speciaal voor deze voorstelling wordt het ‘Honig Soap Koor’ samengesteld met enthousiaste amateurzangers uit de Zaanstreek. 

De voorstellingen vinden plaats in De Hellema, Oostzijde 381, Zaandam.
Meer info: De Hellema | FluXus