Het Zaantheater schenkt Water voor de Kunst

Zaandam, 8 november 2021

Als u bij uw volgende bezoek aan het Zaantheater een flesje water bestelt steunt u direct de cultuursector. Op dit moment stroomt de winst op bronwater in de (cultuur)horeca regelrecht naar enkele grote internationale bedrijven. De Theatertroep en Mister Kitchen bedachten een initiatief waardoor deze winst terugvloeit naar theatermakers, kunstenaars en andere makers: l’eau pour l’art.

“Spa Rood staat op nummer drie van de lijst met meest bestelde dranken. Wij vroegen ons af hoe we een manier konden verzinnen om iets van dat geld naar de kunstenaars te laten stromen,” zegt theatermaker Patrick Duijtshoff van de Theatertroep en een van de initiatiefnemers. Zo kwamen de Theatertroep en Mister Kitchen op het idee om het nieuwe watermerk l’eau pour l’art op de markt te brengen. Van elke verkochte liter van l’eau pour l’art stroomt minimaal 6 cent direct terug naar het Prins Bernard Cultuurfonds.

Inmiddels zijn verschillende theaters waaronder het Zaantheater overgestapt op het nieuwe merk water. Het collectief hoopt dat zo veel mogelijk culturele instellingen mee gaan doen. “We hebben een inschatting gemaakt van hoeveel water er jaarlijks wordt afgenomen. Als duizend instellingen meedoen zou er op jaarbasis minimaal een ton naar het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan.'', zegt Patrick Duijtshoff.

Daarnaast is Tweede Kamerlid Jorien Wuite van D66 bezig om l’eau pour l’art ook in de kantine van de Tweede Kamer te verkopen tijdens debatten. Zo levert elk debat een positieve bijdrage voor de cultuur. En met ongeveer tweeduizend musea, muziekpodia, theaters, bioscopen en concertzalen met een horecavoorziening is er een potentiele klantenkring die groot genoeg is om een verschil te maken. Deze kleine verandering kan ervoor zorgen dat bronwater de kunst en cultuursector voedt.

Dus bestel een water, krijg een dorstlessend kunstwerkje in handen en steun kunst en cultuur!