Gratis workshop voor kinderen over het hiervoormaals

Zaandam, dinsdag 5 oktober 2021   

Deze herfstvakantie gaat de theatervoorstelling ‘De hond die licht gaf’ (vanaf 6 jaar) van MaxTak in het Zaantheater in première. Een muzikale griezelvoorstelling voor iedereen vanaf zes jaar, die laat zien dat de dood bij het leven hoort en niet eng is. Zowel voor als na de voorstelling is er ook van alles te beleven voor kinderen, zoals een workshop over het hiervoormaals en een VR installatie over het hiernamaals.

“Onze voorstelling is een ode aan alles wat voorbij gaat en toch een beetje blijft,” zegt poppenspeelster en actrice Kim van Zeben die in de voorstelling het meisje Victoria speelt. Victoria doet op haar zolderkamer spannende proefjes met rook en elektriciteit – net als haar vader, die onderzoeker was. Op een dag krijgt haar hond Tosti een ongeluk. Victoria is ontroostbaar. Net zoals Frankenstein in het gelijknamige boek probeert ze haar hond weer aan de praat te krijgen.
               “Wij willen laten zien dat de dood onderdeel van het leven is,” zegt regisseur en artistiek leider van Max Tak, Marije Gubbels.  “Mijn vader verloor heel jong zijn eigen vader. Kinderen werden er in die tijd van weggehouden, er werd niet over gesproken. Als je kinderen de gelegenheid geeft om ook het verdriet van de ouders te zien, wordt de dood minder eng.”
    
Gratis workshop en VRbril          
Ondanks dat het thema verlies is, is de voorstelling licht van toon, met veel humor, een heleboel poppen en live muziek. Om met kinderen nog iets langer stil te staan bij het thema verlies, kunnen ze met een VR bril op een kijkje nemen in een bijzonder hiernamaals. Ze vliegen door het dekbed van Victoria en onderzoeken hoe het is om een pannenkoek te zijn. Na de voorstelling kunnen ze gratis meedoen aan een workshop over het 'hiervoormaals'. Tijdens deze workshop verzamelen ze favoriete herinneringen, dierbaren en liedjes. Van deze verzameling wordt een foto gemaakt, die mee naar huis mag.

Voor iedereen die zin heeft om te komen; ‘De hond die licht gaf’ speelt op zaterdag 16 oktober 2021 om 19 uur in het Zaantheater.

Ouders en kinderen die mee willen doen aan de workshop na afloop en een kaartje voor de voorstelling hebben gekocht kunnen zich hier opgeven.