Eerste online voorstelling via Zoom: hoe werkt het?

Eerste online voorstelling via Zoom: hoe werkt het?

Wat is Zoom?
Zoom is een online videoplatform waarmee u virtuele bijeenkomsten kunt houden. U heeft goed werkend internet nodig, een microfoon en luidspreker die aangesloten zijn op de pc en eventueel voor video een webcam.

Hoe werkt het?
Om Zoom te kunnen gebruiken installeert u een gratis stukje software. Installeer dit op het apparaat dat u wilt gebruiken. Zoom kan gebruikt worden op pc/laptop/tablet/mobiele telefoon.

Installatie Windows Computer:
Ga naar de download pagina van Zoom: https://zoom.us/download
1. Klik bovenaan op ‘Resources’
2. Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads) en sta toe dat deze geïnstalleerd wordt. Als dat niet automatisch gebeurt, voer dan de installer handmatig uit
 
Installatie Android telefoon of tablet:
Voor een Android telefoon of tablet gaat u naar de Google Play Store, zoek hier naar zoom cloud meetings app en installeer deze.

Installatie iOS, iPhone of iPad:
Ga naar de App Store en zoek naar de app Zoom Cloud Meetings. Download en installeer deze.

Belangrijke tips voor uw internetverbinding thuis:

- Maak zo mogelijk gebruik van een bekabelde internet verbinding (ethernet kabel van uw modem naar uw computer bijvoorbeeld)

- Zorg dat de bandbreedte van uw verbinding niet voor andere zaken gebruikt wordt

- Zorg dat er geen anderen op hetzelfde netwerk streamen

- Zorg dat op uw apparaat geen andere apps/programma’s geopend zijn die een internetverbinding gebruiken. Op uw tablet/smartphone drukt u twee keer op de home knop om alle overige programma's te sluiten. 


Bij aanvang van de bijeenkomst:

- Klik op de Zoomlink in de mail die is ontvangen van het Zaantheater op 6 april 2021

- Sta toe dat de meeting wordt geopend door de Zoom.us-app

- Sluit alle andere programma’s, waaronder uw internetbrowser, mailprogramma’s etc. Op uw tablet/smartphone drukt u twee keer op de home knop om alle overige programma's te sluiten. 

- Schakel de video in: “Join with video”

- Schakel de audio in: “Join with computer audio”

- Bij aanvang is bij iedereen de microfoon uitgeschakeld. Alleen de host kan deelnemers verzoeken om het geluid in te schakelen.

- Als u iets wilt vragen of wilt zeggen, dan kan dat via de ‘chat’. Als u op ‘chat’ klikt onderin uw scherm, opent zich een chatscherm waar u uw vraag of opmerking kunt typen. Dit kan gedurende de hele bijeenkomst. Voor tablet is de chat te vinden rechtsboven onder 'more'. 

 
Tijdens de bijeenkomst:

- Op pc zit rechtsboven de “View” knop. Hiermee kunt u een aantal zaken instellen. 

Het is fijn om de bijeenkomst schermvullend te bekijken. Dit kan door het aanklikken van ‘Fullscreen’.

Het leukste is om daarnaast bij ‘View’ voor ‘Gallery’ te kiezen, zodat u ziet wie er nog meer in de ‘zaal’ zitten. Bij het nagesprek kunt u wellicht kiezen voor ‘Speaker’, dan ziet u Nasrdin Dchar groter in beeld als hij aan het woord is. Op tablet staat gallery linksboven. 

 
Tips voor tijdens de voorstelling: deze opties zijn alleen te zien tijdens 'share screen' en worden op de avond uitgelegd 

De voorstelling ‘Adem’ wordt door ons getoond in de Zoom. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Wel kunt u met een aantal handelingen ervoor zorgen dat u het beter kunt zien:

- Met de knop “view options” kunt u een aantal zaken aanpassen

- Klik “fit-to-screen” aan om de voorstelling volledig in beeld te krijgen

- Schakel “side-by-side” uit, als deze ingeschakeld is

- Schakel de weergave van andere deelnemers uit met “hide video panel”

- Vergeet niet aan het einde de weergave van de andere deelnemers weer in te schakelen als dit niet automatisch gebeurd is.

 
Zoom streamen naar uw tv? Zo doet u dat:

- Heeft u een smart-tv? Dan heeft u alleen een afstandsbediening nodig. Klik op internet en ga naar https://zoom.us/download 

- Gebruikt u google chromecast? Dan heeft u een smartphone of tablet nodig. Klik op het icoontje (vierkantje en links drie halve cirkels) op de smartphone of tablet  om de video af te spelen. En bij airplay op uw Iphone werkt dit precies hetzelfde (icoon: driehoek met cirkels eromheen).

- U kunt ook uw laptop op uw TV aansluiten met een HDMI-kabel. Dan ziet u het beeld van uw computer op uw TV-scherm. U blijft wel via uw laptop Zoom bedienen.

 

De communicatie beëindigen gaat met Leave Meeting.

 -------------------------

Komt u er toch niet uit of hulp nodig? Stuur een email naar info@zaantheater.nl


Veel plezier en als er vragen zijn tijdens de meeting, stelt u deze in de chat.