Ali B. inspireert publiek van Theater voor iedereen

Zaandam, 9 november, 2021

Helaas is het voor een grote groep mensen niet vanzelfsprekend om naar het theater te gaan. Daar wil het Zaantheater verandering in brengen met ‘Theater voor iedereen’. Via verschillende welzijnsorganisaties geeft het Zaantheater vijfduizend kaarten weg. Afgelopen weekend bezochten mensen via NewBees, Local Heroes en Sociaal Wijkteam Poelenburg de voorstelling ‘Koorts’ van Ali B en waren enthousiast.      

In de zaal heerst een uitgelaten en vrolijke sfeer tijdens de voorstelling ‘Koorts’ van Ali B. Het publiek is divers: jong, oud, doorgewinterde theaterbezoekers en mensen die zelden in het theater komen. Gemene deler is dat vrijwel iedereen Ali B. kent, als rapper, tv-persoonlijkheid én theaterman. Tijdens de voorstelling vertelt Ali over zijn burn-out verschijnselen, de komst van een nieuw kind en zijn motto in het leven: ‘Zelfs als het misgaat, komt het goed.’

“Veel van onze jongeren herkenden zich in het verhaal van Ali B,” vertelt Nynke Coenraads medewerker van Local Heroes. “Hij vertelde dat hij de regie in zijn leven in eigen handen heeft genomen. Dat is precies waar de jongeren bij Local Heroes ook mee bezig zijn.” Luke Kluin, één van de jongeren van Local Heroes, vult haar aan:  “Ali B. heeft ons geïnspireerd met zijn doen en laten en hoe hij in het leven staat. Om niet af te wachten maar om het gewoon te doen.”

Wie ook inspiratie kreeg van de voorstelling is Indra Eindhoven. Zij ontving een kaart van Sociaal Wijkteam Poelenburg. Indra: “Ik ga niet vaak naar het theater omdat ik er geen geld voor heb. Soms koop ik een kaartje van mijn vakantiegeld. Ik heb last van depressies en ik merk dat theater daartegen helpt. De show van Ali B was een van de beste voorstellingen die ik ooit heb gezien.”


Chatha Tamim, nieuwkomer uit Syrië en medewerker bij Newbees  kon ‘Koorts’ niet helemaal volgen. Chatha: “Het tempo waarop Ali B. Nederlands praat is hoog, dus ik begreep niet alles. Mijn dochter die naast me zat, lachte om alle grappen. Ik vond het zo leuk om te merken dat zij het wel begreep. Dat geeft mij weer energie om nog beter Nederlands te leren.”

De avond was dus een succes. Hopelijk gaan de komende bezoekers net zo genieten van ‘Theater voor iedereen’.