Zaans Zilver

Zaans Zilver, het nieuwe Open Podium voor 60-plussers van het Zaantheater, vond voor het eerst plaats op 4 oktober 2015. Er traden maar liefst 107 artiesten op in de grote zaal: 21 zeer gevarieerde acts in een sprankelende voorstelling. De feestelijke middag werd op professionele wijze geregisseerd door Bruun Kuijt en muzikaal begeleid door pianist Rob Stoop en bassist Ton Nieuwenhuizen. Na afloop kon iedereen in de foyer nog even napraten en swingen terwijl de NOT Band speelde.

De jongste deelnemer van Zaans Zilver was 60 jaar, de oudste maar liefst 90. Zij maakten deel uit van het 50-koppige seniorenkoor van Bel Canto uit Oostzaan dat deze middag twee nummers ten gehore bracht. Er waren meerdere grotere groepen die meededen aan Zaans Zilver: het dameskoor Out-Cider dat Ierse folk zong met vier muzikanten, het herenkwartet Fierstemmig, het dameskwartet Vocal Four, Sweet Four Sixties (drie zangeressen en een gitarist), de vijfkoppige NOT Band en drie groepen die ontstaan zijn uit de speciale Zaans Zilver-cursussen van FluXus: stijldans, Spaanse zang en revue. Negen leden van Theaterschool Thomuz brachten een scène uit hun zelfgeschreven musical ‘Que Sera’.

Er traden ook vele solisten op, met nummers van bekende artiesten. Zo zong Annemarie Daas het prachtige ‘La Chanson des Vieux Amants’ van Jacques Brel, bracht Carla Hopman ‘Maanlicht’ uit de musical Cats, zong Marian Bos een aria uit de opera Il Trovatore en trad countryzangeres Thilly Frank op met ‘Saddle the wind’. Jaap Scheffer zong ‘Sisi Rider’, Piet de Lange zong ‘New York New York’, John Smith en Ben de Boer brachten een nummer van Eric Clapton en Loeki de Groot zong ‘If tomorrow never comes’. Er werd ook Nederlandstalig gezongen: door Ton Vos met ‘De Vrolijke Koster’ en door Ton den Ouden met ‘Waarom ben ik zo eenzaam’. Het was heerlijke, gevarieerde middag!

Vanaf maart 2016 gingen we met Zaans Zilver On Tour langs verzorgings- en verpleeghuizen. Zo konden ook Zaanse ouderen die zelf niet meer in staat zijn het theater te bezoeken, van de voorstelling genieten.

De organisatie van Zaans Zilver was in handen van een team van 60-plussers.

Zaans Zilver werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Ouderenparticipatie.