Kims Keuze - november 2016

Een jaar geleden nodigden we bij de voorstelling van Mini en Maxi een groep vluchtelingen uit het In ‘t Veldpark uit, zodat zij even een avond hun zinnen konden verzetten. Karel de Rooij (Mini) en Peter de Jong (Maxi) raakten na afloop met hen in gesprek en waren zo enthousiast, dat ze daarna andere theaters vroegen het voorbeeld van het Zaantheater te volgen. Inmiddels hebben Mini en Maxi hun initiatief over heel Nederland uitgebreid.

Alle theaters in Nederland hebben een brief ontvangen met het verzoek vluchtelingen bij voorstellingen van Mini & Maxi, de Ashton Brothers en de Wëreldbänd uit te nodigen. Zoals ze zelf schrijven: “Afkomst, leeftijd en achtergrond doen niet ter zake wanneer het aankomt op emotie. Onze voorstellingen lokken geen discussie uit, willen geen statement maken, willen niet iedereen een mening ontlokken. Zij willen slechts bereiken dat ons publiek een zorgeloze avond beleeft waarbij taal geen barrière is. Kortom, dat iedereen zich verbonden voelt door universele melancholie en humor.”

Natuurlijk hebben wij aan hun oproep gehoor gegeven en hebben we via de opvanglocatie in Zaandam een groep vluchtelingen uitgenodigd. We zijn blij dat Mini en Maxi hen een avond hun zorgen kunnen laten vergeten. Mocht u denken: waarom krijgen zij wél een avond uit en arme Zaankanters niet? Dan is het goed te weten dat wij al jarenlang een cadeaucheque in de kerstpakketten van de Voedselbank stoppen. Zo kunnen Zaankanters met een laag inkomen ook genieten van een voorstelling.

Het Zaantheater is er voor iedereen.