Verslag De Reuzenperzik - Matzer Theaterproducties

Op zaterdag 30 december is de voorstelling De Reuzenperzik - naar het boek van Roald Dahl - te zien in het Zaantheater. Frea en haar zoontje Tomas (8) namen alvast een kijkje bij de voorstelling in TAQA Theater de Vest. Lees hieronder hun verslag: 

Mijn zoon Tomas (8) en ik zijn gek op de fantastische verhalen van Roald Dahl: de GVR, de fantastische Meneer Vos, de Heksen en de Griezels hebben we al verslonden. Toen we de kans kregen om naar de theatervoorstelling van de Reuzenperzik te gaan, werden we meteen enthousiast. Redelijk onvoorbereid –we kenden het boek en het theatergezelschap niet- betraden we de zaal. Welk avontuur stond ons te wachten?

Over de voorstelling

Het stuk begint bij James Henry Trotter, een jongetje van 7 jaar die bij zijn gemene tantes Spons en Spijker woont omdat zijn ouders 3 jaar geleden zijn opgegeten door een neushoorn (dat kan ook alleen in een boek van Roald Dahl natuurlijk). De tantes zijn mooie karikaturen die behoorlijk vol zijn van zichzelf. James is verdrietig en eenzaam. Hij mag nooit buiten spelen of andere kinderen uitnodigen, alleen maar klusjes doen voor de tantes. Als hij op een dag een zakje krokodillentongen krijgt van een vreemd mannetje, zorgen deze ervoor dat er een reuzenperzik in de tuin groeit. Omdat James zo eenzaam is, besluit hij in de perzik te kruipen. Daar begint het avontuur met de zijderups, de duizendpoot en het lieveheersbeestje, die ook levensgroot geworden zijn. De perzik vaart over zee en vliegt door de lucht, totdat ze aankomen in New York, waar alle karakters hun nieuwe leven gaan beginnen.

Leuk voor zowel ouder als kind! 

Het stuk wordt knap neergezet door een klein gezelschap. De dialogen worden muzikaal omlijst en je krijgt een glimp mee van de karaktereigenschappen van alle dieren. Het relatief eenvoudige decor is vernuftig gemaakt, waardoor er voldoende ruimte is voor suggestie, bijvoorbeeld als de duizendpoot (hij heeft eigenlijk maar 42 poten) boven de perzik uit kijkt. Het stuk heeft een mooie boodschap: het maakt niet uit wie je bent, maar met wie je de reis aflegt is belangrijk. Het verhaal zelf stamt uit 1961, maar het thema (eenzaamheid, vriendschap, angst overwinnen) is nog altijd actueel. Wat ik zelf heel leuk vond, was dat er een paar knipogen naar de moderne tijd werden gegeven (daar ga ik nu natuurlijk niks over verklappen). Daardoor is het voor ouders ook heel leuk om te kijken. Kortom, letterlijk een “fantastisch” stuk dat al het “normale” in een ander daglicht zet.

''Ik vond de dieren heel raar, ze zagen er gek en groot uit.''

Mijn zoon Tomas was ook enthousiast. Hij vertelt: “Ik vond de dieren heel raar, ze zagen er gek en groot uit. Maar eigenlijk was het ook niet raar, want ze waren gewoon met de perzik meegegroeid. De perzik ging eerst door de zee, toen door de lucht en toen kwamen ze in New York aan. Het lieveheersbeestje vond ik het leukste, want zij praatte zo grappig. James vond ik wel een beetje zielig, hij moest steeds stomme dingen doen voor zijn tantes.”

Na afloop zijn we gelijk naar de bieb gegaan. Eén keer raden welk boek er nu op zijn nachtkastje ligt…

Benieuwd geworden naar de voorstelling? Wees van harte welkom om zaterdag 30 december en doe dan vooraf natuurlijk ook mee aan het Theatertroep-voelspel!