Reportersverslag De Rattenvanger - Ida van Dril en Michiel Schreuders

Op zondag 11 maart is de voorstelling De Rattenvanger te zien in het Zaantheater. Stéphanie en haar zoontje Meysam (5) namen alvast een kijkje bij de voorstelling in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Lees hieronder hun verslag:

Zodra we het theater binnen stappen is Meysam onder de indruk en op zijn hoede. Het ziet er dan ook best een beetje spannend uit: een wit doek, schaduwen, rommel en rare bewegende voorwerpen. De toon is gezet. En op die voet worden we verder meegenomen, in een spannend, creatief en soms een beetje bizar verhaal, waarbij de vele grapjes en over the top personages het geheel luchtig houden voor alle kleintjes in de zaal.

Over de voorstelling


Het verhaal van de Rattenvanger wordt in deze voorstelling als basis genomen. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. In deze versie van het verhaal is een belangrijke rol weggelegd voor een gemene en ijdele burgemeester (Snijder) en bestuurt Luca – een beetje een vreemde man die op de vuilnisbelt woont – de ratten uit de stad. Het verhaal wordt muzikaal omlijst door zang en prachtige muziek, die gedeeltelijk afkomstig is uit hele bijzondere muziekinstrumenten, gemaakt van afval. En ook poppenspeelster Ida van Dril komt natuurlijk met een pop aan haar hand (Hoe kan het ook anders? Een rat! En wat vond Meysam hem grappig!) het beste tot haar recht.

Bijzonder creatief


Het is ontzettend knap hoe Ida van Dril en Michiel Schreuders met zijn tweeën zo’n complete voorstelling neer weten te zetten. Licht, geluid, vreemde voorwerpen, beweging, interactie, werkelijk alles wordt optimaal benut om het verhaal over te brengen. En dat maakt het heel uniek. Deze voorstelling is er meester in om de kracht van de verbeelding net voldoende te helpen zodat je geen moeite hoeft te doen om je helemaal in het verhaal te wanen. Alhoewel dit voor de echt jongere kinderen af en toe toch nog wel lastig is (Meysam nam veel dingen heel letterlijk op). Aan de reacties in de zaal te horen (er klinkt regelmatig werkelijk een lachsalvo) komen de grapjes goed aan en de vertolking van bijv. burgemeester Snijder door het omdoen van schouderstukken en een grote ketting wekt duidelijk herkenning op en houdt het overzichtelijk. Hierdoor blijft het, alhoewel af en toe wat abstract, voor iedereen toch goed te volgen. En door het abstracte kan iedereen gedeeltes op zijn eigen manier en niveau invullen en komt deze voorstelling naar mijn mening echt naar een hoger niveau.

Benieuwd geworden naar de voorstelling? Wees van harte welkom op zondag 11 maart op het gratis toegankelijke Grote Avonturenfestival. Vanaf 13.00 uur gaan de deuren open en valt er in alle hoeken en gaten van het Zaantheater iets te beleven. Je kunt gratis binnenlopen en meedoen aan allerlei workshops: toneelspelen, dansen, knutselen, er is te veel om op te noemen. Voor € 5 kun je hier ook de voorstelling over de Rattenvanger (5+) zien.