Verslagjes De PindakaasPrins - Orkater & Oorkaan

Zondag 6 november bezochten de Reporters de voorstelling De PindakaasPrins van Orkater, Oorkaan & Holland Baroque. Lees hun verslagjes!

***
Kylian (De Rietvink, Zaandam):

Zondag 6 november 2016 ben ik als theaterreporter naar de voorstelling De PindakaasPrins geweest. Ik vond de voorstelling erg leuk. Het verhaal gaat over drie kinderen waarvan hun ouders veel ruzie hadden en het regende daar altijd. Ze gingen zoeken naar een wijze man die de regen kon stoppen. Er werd niet gedanst. Er werd wel gezongen. En dat zingen vond ik een beetje mooi, omdat er zo hoog gezongen werd. Het decor zag er rommelig uit, en dat vond ik wel een beetje raar. Er was heel veel muziek, het was niet mijn soort muziek, maar het was wel mooi. Ik heb een potje pindakaas gekregen en een tover paraplu gemaakt. Mij viel op dat de mensen die muziek maakten opeens andere kleren aanhadden.

***
Tijmen (OBS de Harpoen, Jisp):

Ik heb de voorstelling de PindakaasPrins gezien. Ik vond het best leuk, omdat er klassieke muziek was. Het verhaal ging over drie kinderen die de regen wouden stoppen want het regende namelijk altijd. Er werd ook een paar keer gezongen dat was wel mooi. En het podium was helemaal vol met spullen zoals: bank, planten, en een hele grote pindakaaspot. Er was heel veel mooie muziek en eigenlijk bijna alle muziek was klassieke muziek. En voor mij viel het op dat de achtergrond van regendruppels was.

***
Roan (OBS de Dijk, Zaandam):

Ik ben op zondag 6 november naar de voorstelling de PindakaasPrins geweest. Het verhaal gaat over 3 kinderen en ze heten Esmaraldadina, Valentintino en Jaak. Ze gingen op avontuur om de regen te stoppen. Het podium zat heel vol met mensen en meubels. Het leukste van de achtergrond was het scherm met verschillende dingen erop. De muzikanten bespeelden hun instrumenten op het podium.

***
Ricardo (OBS de Dijk, Zaandam):

Ik ben bij de de voorstelling geweest van de Pindakaas Prins van Orkater, Oorkaan & Holland Baroque. Samen met mijn Papa en Mama. Op het eerste zicht vond ik het Decor/ toneel erg druk en chaotisch. Het verhaal ging over een gezin,wat gebroken is en verdrietig. Het gezin bestond uit een vader, moeder, en 3 kinderen. Het regende de hele dag door, 7 dagen lang ze konden alleen maar thuis spelen binnen op hun I-Pad schreeuwen en ruzie maken. En ze waren het erg zat . Ze wilden lachen, plezier maken en dat het ophield met regenen. Dus gingen ze dansen en super mooi zingen, Esmaraldadina,Jaak,Valentijntino gingen samen op zoek naar een oude wijze man en er volgt een lange reis  door het sprookjesbos met stoere ninja piraten en lieve heksen en een reus en een grote draak. En niet vergeten de Pindakaas prins  die van zingen, rock-en-roll,hield Ze beleefde een avontuur in het bos waar het donker was En waren dan erg bang in het bos. De muziek/ orkest vond ik erg mooi. Het viel mij op dat Valentijntino Het Decor had verlaten en tussen de mensen stond En diep in de put zat en negatief was.en zong daar dan ook over. Om hem er uit krijgen moest er veel positieve en gekke liedjes gezongen worden.zo kregen ze Valentijntino weer uit de put en was toen weer vrolijk. Super leuk om te zien. En wat mij het meeste op viel was dat ze erg druk waren. En wat me het meeste bij bleef is dat Jaak zo mooi kon zingen dat het me geraakt had Vooral dat hoog naar heel laag. En dat hij zijn Zus geen kus wou geven om haar wakker te maken. Dat vond Jaak zo echt vies dat hij elke keer moest kokhalzen daar moest ik zo om lachen.

De Voorstelling vond ik super leuk, Cool, Vet, Grappig en ik heb veel gelachen. Ik vond het zo leuk dat ik nog wel een keer wil kijken samen met mijn broer. Het doet me ook veel denken aan dat het bij mij ook zo thuis gaat.

***
Tessa en Tessa (De Zoeker, Zaandijk):
Wij zijn naar de toneel voorstelling de pindakaasprins geweest. We gingen naar het Zaantheater daar werden we al opgewacht door een mevrouw van het Zaantheater. We kregen een rondleiding en we mochten daarna een toverparaplu knutselen. Toen hoorde we de bel gaan dus gingen we naar binnen en toen begon de voorstelling!
De voorstelling
Het ging over de drie kinderen Esmeraldina, Valentijntino en Jaak die een verhaal vertelde maar ze speelden het ook zelf. In hun straat regende het altijd en in hun huis was altijd ruzie. Na een lange tijd waren ze het zat. Dus gingen ze op zoek naar de tovenaar die regen, tranen en verdriet zou maken. Ze maakte een lange reis. Jaak  (de jongste) raakte onderweg zijn broer en zus kwijt. Op een gegeven moment  vond hij z’n broer maar z’n zus was opgesloten in een torenkamer. Dus moesten Valentijntino en Jaak haar bevrijden.  Toen ze haar hadden gevonden was ze in een diepe slaap dus moest jaak van zijn broer zijn zus kussen om haar wakker te maken. Eenmaal wakker dacht ze ‘ooooh de prins heeft me wakker gezoend’ maar dat was uit eindelijk gewoon haar broertje…. ze barsten in huilen uit maar toen wou haar broertje best voor een dagje haar ‘pindakaasprins’ zijn! Want van pindakaas wordt je tenslotte groot en sterk! Uiteindelijk kwamen ze thuis en regende het ook niet meer. Eindelijk konden ze weer buitenspelen!! Eind goed al goed.
Onze mening
De acteurs dansten en zongen weinig  maar als ze dan zongen of dansten dan was het wel heel grappig en leuk! We vonden het een hele grappige en leuke voorstelling omdat ze veel grapjes in de liedje en dansjes verstopt zaten. Het decor was vol maar ze gebruikten de ruimte heel goed daardoor werd het heel leuk om te kijken! De muziek was klassiek en werd best wel modern doordat ze ook moderne instrumenten erbij gebruikten.

Dit was ons verslag!

***
Kajsa en Zoë (OBS Hannie Schaft, Zaandam)

Welke voorstelling hebben we gezien?:
Wij hebben de pindakaas prins gezien!

Wat vonden we ervan?:
Wij vonden het een grappige, leuke- sprookjes comedy!

Waar ging het verhaal over?:
Het verhaal ging over 3 kinderen (genaamd: Esmaraldadina, Valentijntino en Jaak.) die woonden in een straat waar het ALTIJD regenden!!! Dag in dag uit… maar op een dag waren ze het zat en gingen ze op zoek naar de man die de regen maakte! Waardoor Esmaraldadina en Valentijntino in de problemen kwamen. En Jaak, Jaak moest ze redden!

Werd er gedanst?
Ja een beetje. We vonden de dans leuk en grappig… maar omdat er niet veel gedanst werd kunnen we deze vraag moeilijk beantwoorden… maar hoe Jaak en Valentijntino dansten was SUPER grappig!!!

Werd er gezongen?:
Ja, er werd veel gezongen. Want alle drie hebben ze een solo gehad. Ze konden mooi zingen en vooral grappig! Zoals Jaak…. Jaak zong eerst opera en dan in een keer heel zwaar!!! Dat was ECHT grappig!!!

Hoe zag het decor eruit?:
Het decor zag er druk uit. Het decor werd wel goed gebruikt. Wat we bedoelen is: een stoel werd ook gebruikt voor een schild of een tafel voor een put…

Was er muziek bij?:
Ja er was muziek bij! Heel veel muziek zelfs!!! er was een heel orkest! Met veel violen, fluiten, rare toeters en nog veel meer!!! Zelf speelden ze ook instrumenten! Jaak: basgitaar. Valentijntino: gewoon gitaar en Esmaraldadina: op de piano!

Gebeurde er ook nog dingen rondom de voorstelling?:
Ja! we kregen een rondleiding! Een kleine eigenlijk. Want ze waren alles aan het klaar zetten voor de voorstelling en in de andere zaal was een musical bezig.

Wat viel ons verder nog op?:
Eigenlijk niks… want het was super goed! Er moet niks meer veranderen!

Wij hebben er SUPER van genoten! Dankjewel Zaantheater!

***
Arwen (De Regenboog, Assendelft):
Ik ben naar het Zaantheater geweest en ik wil wat vertellen over wat ik daar heb gezien in het theater.

‘De PindakaasPrins’

Er was eens een heel normaal gezin. Dat bestond uit een moeder, vader en drie kinderen. De oudste van de kinderen was Esmaraldadina, de middelste Valijntino en de jongste Jaak. In het huis regende het altijd. Het regende buiten maar ook binnen van de ruzie tussen de moeder en de vader. Op een dag zijn de kinderen het zat en gaan ze opzoek naar een oude wijze man, die misschien wel een oplossing wist voor al die regen. Op een avond klommen ze uit het raam en gingen ze opweg naar de oude wijze man in het bos. Tijdens hun reis naar de oude wijze man maken ze allemaal avonturen mee, de groep valt uit elkaar maar uiteindelijk komt het allemaal weer goed met hun, en met hun moeder en vader. Het décor is heel speciaal dit zie je niet zomaar. Er staan op het podium allemaal dingen die je in een huis ook ziet. Het orkest is ook heel bijzonder, want het orkest zit niet stil maar in elke scene gaan ze op een andere plek staan of zitten. Het orkest speelt vrolijk mee en speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. Er wordt veel gezongen en ook wat gedanst. Ik heb heel erg genoten van de voorstelling en vond het echt spectaculair.

 

***
Emma (De Regenboog, Assendelft):
Het ging over 3 kinderen Esmaraldadina, Valentijntino en Jaak en hun vader en moeder. De vader en moeder hadden elke dag ruzie. Het regende elke dag. Door de ruzie kwam de regen. Ze hoorden over iemand die de regen kon laten stoppen. Daar gingen ze naar op zoek. Onderweg kwamen ze de 7 dwergen en Roodkapje tegen. ’s Nachts liepen ze nog hard te praten, toen zeiden de vogeltjes dat ze stil moesten zijn anders kwam de reus van Klein Duimpje hun opeten. Ze bleven doorpraten en opeens waren Esmaraldadina en Valentijtino weg. Toen was Jaak in zijn eentje dat vond hij eng. Hij ging op zoek naar zijn broer en zus. Valentijntino liep te lang met zijn hoofd naar beneden en zijn hoofd werd te zwaar en hij viel in een put. Jaak ging een liedje zingen en Valentijntino kwam uit de put. Toen gingen ze samen hun zus zoeken. Toen ze haar vonden lag ze in een diepe slaap en moest ze wakker gekust worden. De broers maakten ruzie over wie haar moest kussen. Jaak heeft haar gekust maar hij vond het smerig en Esmaraldadina ook. Toen gingen ze weer naar huis. Hun ouders waren zo verdrietig dat ze weg waren dat ze gestopt waren met ruzie maken. De regen was ook gestopt.

Er werd veel gezongen, dat was knap want een jongen ging heel hoog zingen en een vrouw zong met een hele zware stem. Er was veel klassieke muziek te horen. Voor en na de voorstelling kon je een parasol maken en een pot met pindakaas krijgen. Ik vond het een leuke en spannende voorstelling.

***
Lara (De Meander, Assendelft):
Ik ging naar het zaantheater daar was ik de theater reporter eerst hadden we een kleine rondleiding gedaan. Daar gingen we naar het podium kijken, ik vond het zo mooi en leuk. Ik vond de plantjes mooi. Na de rondleiding gingen we naar de zaal en daar gingen we een paraplu knutselen. Ik begreep na de voorstelling waarom we een paraplu hadden geknutseld. Er kwam veel regen voor in het theaterstuk. Na het knutselen hebben we pindakaas gekregen en toen gingen we naar de Albert Heijn  zaal, daar was de voorstelling. Ik denk dat we pindakaas kregen ; dit was omdat de voorstelling pindakaasprins heette. Ik ging daarna gauw naar de pindakaas prins voorstelling kijken, dat vond ik heel leuk! Waarom het de pindakaasprins werd genoemd kom je mischien achter al lezende mijn verslag. Het ging over 2 broers en hun kleine zusje. Op een dag toen hun ouders ruzie hadden begon het plotseling heel hard te regenen. De broers en het zusje zochten een oplossing voor hun ouders en het harde regen. De kinderen gingen ‘s nachts het huis uit om er achter te komen wie het regen maakt. Ineens werden ze heel erg bang omdat ze dachten dat de reus achter hun aan zat. Plotselling waren Esmeralda en Valentino weg, alleen Haak was nog in het bos. Haak was heel bang voor de reus dus begon hij te rennen diep in het bos. En daar zag hij 2 heksen, maar die heksen waren heel erg mooi. Haak begon te huilen, toen de heksen hem zagen begonnen ze hem te ondervragen. Haak begon harder te huilen, en opeens hoorde hij een geluid van dichtbij. Het was Valentijn! Haak was helemaal verrast en wou dat Valentijn uit zijn schuilplaats kwam. Valentijn wou er niet uit omdat het regende. Haak begon te zingen te zingen om Valentijn eruit te halen, en uiteindelijk lukte dat. Valentijn zag Esmeralda niet en begon meteen te vragen waar zij was. Haak en Valentijn wisten allebei niet waar Esmeralda was, dus wou Haak haar zoeken. Maar ze wisten beiden niet dat Esmeralda door een draak in een grote toren was opgesloten.  Esmeralda wachtte eigenlijk op haar prins.  Esmeralda hield heel erg veel van zingen dus begon ze te zingen. Maar toen de draak er achter kwam dat zij op haar prins wachtte stopte hij haar in een diepe slaap. Valentijn en Haak begonnen te lopen in het bos, opeens zagen ze een hele grote toren waar een klein raampje was. Ze begonnen naar boven te klimmen en zagen ze hun zusje! Ze lag in een hele diepe slaap dus kuste Haak haar wakker. Esmeralda werd wakker en schreewde ‘me prins!’maar toen merkte ze dat dat niet haar prins was maar haar grote broer. De broers en het zusje begonnen te vechten met de draak en wonnen het. Ze gingen terug naar hun stad en zagen daar een regenboog. Ze waren heel erg blij dat ze weer terug thuis waren, en hun ouders hadden ook geen ruzie meer. Wat mij opviel dat er klasieke  muziek werd gedraaid tijdens de voorstelling dit maakte de voorstelling heel spannend en het podium was erg mooi om te zien met alle planten en kleuren.

Ik heb met blijdschap naar deze voorstelling gekeken, het was de eerste Nederlandstalige voorstelling die ik in Nederland heb gezien. Ik heb vanaf mijn vierde tot mijn tiende jaar in Turkije gewoond bij opa en oma. Nu zit ik in groep 7 op mijn oude school “de Meander” en ben erg blijf om dit mee te mogen maken. Ik heb alleen tot groep 1 in Nederland op school gezeten. Ik houd van schrijven en zingen en van toneel. Mijn moeder en mijn zus hebben mij geholpen om dit verslag in goed Nederlands te schrijven omdat ik het momenteel alleen fonetisch kan opschrijven. Ik krijg veel hulp op school van extra leerkracht en ik heb logopedie om beter Nederlands te leren schrijven en spreken. Ik spreek Turks Engels en Nederlands.

 

***
Ilija (De Rank, Westzaan)
Het regent en het regent, er is ruzie en nog eens ruzie.

In die straat wonen kinderen in een huis waar ruzie is en waar het regent. De kinderen die daar wonen, worden er gek van ze gaan protesten tegen hun ouders. Dat helpt ook niet, dus gaan ze op zoek naar een man die regen maakt. Tijdens hun tocht komen ze langs tweeling-heksen, een draak, een diepe put en…. de Pindakaas prins. Als ze terug naar huis gaan regent het niet meer en is er ook geen ruzie meer. Dat vinden ze fantastisch.
Het is een hilarische voorstelling met mooie live muziek van Bach en Händel. Het is een voorstelling voor het hele gezin.

 

***
Indy en Jennifer (Het Baken, Zaandam)

We vonden het een super, leuke en grappige voorstelling. Ze kunnen goed acteren en praten tegelijk.
Het ging over 3 kinderen: Esmaraldadina, Jaak en Valentijntino. Zij wonen in een straat waar het altijd regent. Op een dag besloten ze dat het genoeg is geweest. En gingen op zoek naar een oude wijze man die de regen kon stoppen. Maar ze moesten eerst door een mega groot sprookjesbos waar de pindakaasprins ook leeft. Opeens waren ze elkaar kwijt, Jaak was helemaal alleen achtergebleven en riep om hulp. Maar ze kwamen later elkaar toch weer tegen.
Soms werd er gedanst…en ook best grappig. Er werd ook in gezongen, we vonden het heel mooi en onze vaders ook. Toen Jaak zong lagen we helemaal in een deuk! Het decor zag er leuk uit, maar ook een beetje rommelig. Er was een heel groot orkest op het podium. En een enorm groot scherm met regendruppels erop. Er was de hele tijd muziek. Het was heel mooi, en het orkest heeft zo te zien goed geoefend. Want wij vonden het erg mooi. Midden in de voorstelling stond opeens Valentijntino naast ons. En begon mooi te spelen op zijn gitaar en ging erbij zingen.
Toen de voorstelling afgelopen was waren we heel enthousiast. We kregen GRATIS drinken. We zagen een vrouw achter een kassa staan, en gingen kijken wat er is. Ze gaf ons een kaartje met gegevens erop…en we vulden het in. Toen we dat gedaan hadden kregen we een pot met pindakaas en een kaartje.
Tot slot gingen we een toverparaplu maken!

***
Merel (Basisschool Paus Joannes, Zaandam)

Voor de voorstelling begon kregen we een rondleiding in Zaantheater, we hebben toen ook een tover paraplu geknutseld. De voorstelling werd gehouden in de Albert Heijnzaal van het Zaantheater.
Ik vond de voorstelling erg leuk. Niet alleen de voorstelling maar ook de muziek. Het verhaal ging over een straat waar het altijd regende. En in die straat staat een huis waar ook altijd ruzie is. Dus daarom gingen Jaak de jongste, Esmaraldadina de oudste en Valentijntino die er tussen in zat op zoek naar de man die regen maakte. Het decor was erg vrolijk met veel lampen en planten. De draak was het mooiste gemaakt, het was erg origineel gedaan met groene paraplu’s. Ik vond het goed hoe de acteurs het decor gebruikten, het was leuk dat ze op de meubels sprongen.
Ik vond het verrassend dat er rockmuziek was maar ook klassieke muziek.
Op het projectiescherm achter op het podium werden veel dingen geprojecteerd zoals de regen. We kregen een gratis pot pindakaas mee naar huis.

 

***
Fenna en Sophie (Het Koraal, Krommenie)
Hallo, wij Fenna en Sophie zijn op zondag 6 november naar het Zaantheater geweest. En daar hebben we de voorstelling De Pindakaasprins gezien. En daar gaan we nu over vertellen.
Voor de voorstelling
Na aankomst hebben we een korte rondleiding gekregen. We mochten kijken toen er geluidscontrole was in de Albert Heijnzaal (de grote zaal). De mevrouw die de rondleiding gaf heet Heleen. Ze heeft verteld hoe de Albert Heijnzaal aan zijn naam is gekomen. En dat komt doordat de Albert Heijn het Zaantheater sponsort. In de Albert Heijnzaal kunnen ruim 800 mensen. In de kleine zaal ruim 200.  Wat je niet mag zeggen tegen de spelers is Succes want dat brengt ongeluk en wist je dat er nooit een kleedkamer 13 is? Wat je wel mag zeggen is: toi toi toi of breek een been, dat brengt geluk.
Het decor
Het decor was heel vol en er waren veel stoelen, tafels, schemerlampen, banken, kamerplanten en bedden op het podium. Er waren zoveel bedden, banken en stoelen omdat daar de muzikanten op gingen zitten. De muzikanten hadden rare paraplu hoedjes omdat het in de voorstelling heel veel regende. Boven het decor zit een hele hoge toren en daardoor kun je spullen mee naar boven of naar beneden hijsen en zelfs mensen laten vliegen.
De voorstelling
De hoofdrolspelers in de voorstelling zijn Esmeralda Dina, Valentijn Tino en Jaak. Ze wonen in een straat waar het altijd regende. En de ouders maakten alleen maar ruzie. Toen besloten ze om op avontuur te gaan om de man te vinden die de regen kon stoppen. Toen ze dat hadden besloten hadden alle muzikanten bruine kleren aan. Maar uiteindelijk raakte Jaak Esmeralda Dina en Valentijn Tino kwijt door het monster. Toen kwam hij twee lieve oude dames tegen en ze woonde in een huisje van snoep. Die lieve oude dames waren mensen uit het orkest. En die leken exact op elkaar. Telkens als de ene vrouw iets zei, zei de andere vrouw het precies na. Ze gingen allemaal vragen stellen aan Jaak, zoals: Wie ben jij? Waarom ben jij hier? Hoe heet je? Hoe oud ben je? Enz. Als eerste vond hij Valentijn Tino en die zat letterlijk en figuurlijk in de put. Hij stond in het publiek! Toen begon hij op een gitaar te spelen en te zingen. Jaak probeerde Valentijn Tino op te vrolijken. Uiteindelijk lukt hem dat, zij gingen samen Esmeralda Dina zoeken. Toen ze Esmeralda Dina vonden, die was opgesloten in een kasteel, die werd bewaakt door een draak. Eerst probeerde Esmeralda Dina allemaal prinsen te laten komen maar dit lukte niet want toen de draak daarachter kwam heeft hij haar in slaap gebracht. Toen Valentijn Tino en Jaak bij haar waren moest Jaak een liefdeskus geven maar elke keer als hij een poging deed, moest hij ervan kokhalzen en keek hij er vies bij. Uiteindelijk heeft hij het toch gedaan en rende daarna snel weg want hij vond het walgelijk.  Toen kwam de draak en die was gemaakt van allemaal paraplu’s. De hoofdrolspelers en mensen uit het decor hielden allemaal paraplu’s open en dat vormde de draak. Op een gegeven moment liet Jaak zijn paraplu’s vallen en ging met een soort stofzuiger waar allemaal confetti uitkwam de draak verslaan en het publiek onderspoot.
Zoals jullie wel hoorden is het een verhaal met allemaal bekende sprookjes door elkaar. Toen de hoofdrolspelers thuis kwamen regende het niet meer en maakten de ouders geen ruzie meer. Wij vonden het een leuke en grappige voorstelling. Jaak kan niet hoog zingen maar hij deed dit wel. Er zaten grappige en spannende stukjes in. Wij zouden deze voorstelling aan iedereen aanraden. Er staat op de kaart dat het voor mensen van 6 tot 12 jaar is maar wij denken dat het voor alle andere mensen ook leuk is!