Social Sofa Zaanstad

Het Zaantheater initieert graag creatieve projecten met een maatschappelijke meerwaarde voor Zaanstad. Door de beperkende maatregelen in verband met de uitbraak van Covid-19 is het Zaantheater op zoek gegaan naar aanvullende mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen. Met het idee dat cultuur verbindt heeft het Zaantheater het project Social Sofa naar Zaandam gehaald. 

Een social sofa is een betonnen bank (chaise longue) die uit naam van een bedrijf of instelling door een team vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. De banken komen in de openbare ruimte te staan en hebben als doel het tegengaan van sociale verkilling. Het samen maken van een social sofa levert warme contacten en goede gesprekken op. Samen iets creëren heeft een sociale meerwaarde voor opdrachtgevers en de mensen die eraan deelnemen.

Na de feestelijke opening van het Social Sofa atelier in de laad- en losruimte van het Zaantheater op 1 oktober 2020, hebben 10 enthousiaste vrijwilligers twee maanden aan de eerste Zaanse bank gewerkt en in ruim 350 vrijwillige uren meer dan 30.000 stukjes mozaïek gelegd. Op 4 december 2020 is de sofa, een cadeau van de Provincie en Heijmans aan de bewoners van Zaanstad ter gelegenheid van het gereedkomen van de Wilhelminasluis, onthuld. De social sofa blijft hier staan tot de herinrichting rondom de sluis compleet is en krijgt dan zijn definitieve plekje toegewezen. 

Omdat de laad- en losruimte de komende tijd weer gebruikt wordt voor theatervoorstellingen draagt het Zaantheater het stokje voor de volgende bank over aan Maakgemeenschap de Hoop. Het atelier van Social Sofa Zaanstad verhuist zodoende naar de maakgemeenschap. Het team van Social Sofa Zaanstad verhuist mee en zal als ervaringsdeskundigen de nieuwe deelnemers begeleiden tijdens het maakproces van de volgende social sofa.

Uw eigen Social Sofa ontwerpen? Klik hier voor de digitale flyer en doe mee!
Zoekt u voor uw bedrijf of organisatie ook een toegankelijk maatschappelijk project in de Zaanstreek en wilt u een social sofa tot stand laten komen? Onder professionele begeleiding van Social Sofa Zaanstad kunnen medewerkers van een bedrijf of leden van een vereniging, buurtbewoners of leerlingen een bank mozaïeken naar eigen idee of ontwerp. Of wij ontwerpen deze voor u met uw input. De sofa’s worden buiten geplaatst waar mensen zich uitgenodigd voelen om op deze vrolijke kunstwerken te gaan zitten en een praatje met elkaar te maken. 

Gemeente Zaanstad is opdrachtgever van de eerste Zaanse social sofa bank in de Zaanstreek. Onze burgemeester Jan Hamming vertelt in een filmpje over zijn ervaringen met Social Sofa.

Wilt u als opdrachtgever een social sofa tot stand laten komen? Mail dan naar socialsofa@zaantheater.nl.