Architectuur en kunst

Het Zaantheater

Het Zaantheater is ontworpen door drie Zaanse architecten: Paul Carree, Wim Wester en Jan Zijlstra. In december 1998 werd het theater geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix

De Entree

In de vloer van de ronde entreehal zijn verschillende symbolen te vinden die te maken hebben met de Zaanstreek: Zaanse huisjes, Czaar Peter, de Walvis, het Rad van de molen en de Golf van de Zaan. Deze symbolen komen terug in de verlichting daarboven. Dit kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Eugène Terwindt.

Freek de Jonge

Bij de opening van het Zaantheater op 11 december 1998 schonk Freek de Jonge het Zaantheater een mooi kunstwerk. Dit kunstwerk, dat zijn kijk op de maatschappij weergeeft, werd gemaakt door Hella de Jonge.

In een glazen ruit in de foyer van het Zaantheater is een gedicht van Freek de Jonge gegraveerd. In dit gedicht beschrijft Freek de Jonge de Zaan. Het graveren van het gedicht is gefinancierd door de Stichting Vrienden van het Zaantheater voor het vijfjarig jubileum op 11 december 2003.

Noord-Hollandse Theaterhelden

In het seizoen 2010-2011 presenteerden drie grote theaters in de provincie – het Zaantheater in Zaandam, Theater De Vest in Alkmaar en Schouwburg Park in Hoorn, het theaterproject Noord-Hollandse Theaterhelden. Gezamenlijk brachten de theaters zo’n 35 Noord-Hollandse theatermakers over het voetlicht: van jonge cabaretiers en doorgewinterde muzikanten tot complete jeugdtheatergezelschappen.
Fotograaf Bart Homburg maakte voor dit project prachtige foto’s van tien Noord-Hollandse Theaterhelden in het Noord-Hollandse landschap. Deze foto’s zijn gepubliceerd in het Noordhollands Dagblad en hebben een vaste plek gekregen in de foyer van het Zaantheater. De gefotografeerde Helden zijn: zanger/cabaretier Paul de Munnik, zanger/acteur Frank Groothof, kleinkunstenaar Theo Nijland, zanger Jeroen Zijlstra, operazangeres Lenneke Ruiten, regisseur Bruun Kuijt, cabaretière Nina de la Croix, theatermaker Dick Feld (Theater Terra), regisseur Mirjam Morsch (Unieke Zaken) en cabaretier Eric Koller. Op donderdag 14 april 2011 werden de foto’s onthuld in het bijzijn van een aantal artiesten, fotograaf Bart Homburg, medewerkers van de drie theaters, pers en publiek. De fotogalerij werd mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zaantheater.

Uitspraken van artiesten in de parkeergarage en op de Sofabank

De parkeergarage is door kunstenares Heleen Snuverink verfraaid met 21 bekende uitspraken van cabaretiers, toneelschrijvers en andere artiesten. Zij maakte ook de teksten voor de  ‘social sofa’ die voor de ingang van het Zaantheater staat. De 'social sofa' is een project van cabaretière Karin Bruers Het zijn betonnen banken belegd met mozaïek, bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. Meer info: www.socialsofa.com

De Poort (2013) – Rob Cerneüs jr. en Avi Goodall

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het Zaantheater zijn een jaar lang artiesten en publiek op de foto gegaan. Fotograaf Avi Goodall heeft deze foto’s verwerkt tot een paneel dat omlijst wordt door een bronzen theaterpoort van Rob Cerneüs jr. Deze liet zich hiervoor inspireren door De Poort van de Hel van Rodin. 
Het kunstwerk De Poort (zie foto boven) staat in de bovenfoyer van het Zaantheater en is aangeboden door de Vrienden van het Zaantheater. Dansers van ISH dance collective hebben model gestaan voor het beeldhouwwerk en de onthullingschoreografie uitgevoerd. 
Met dank aan Marco Gerris, Micka Karlsson, Liam O’Callaghan, Arnold Put en Shailesh Bahoran.